30 januari, mijn verjaardag, de sterfdag van mijn moeder, en de dag waarop wij ons familiebedrijf zijn gestart.
Vanmorgen stonden we hierbij stil met onder andere de collega’s van crematorium “de Ommering”
Yvonne Schults schreef een mooi artikel over ons eerste lustrum in de weekkrant Botlek 2
De dag waarop we ook de inleiding presenteren van het boek: ”Leven met de dood” een boek wat samen met nabestaanden geschreven wordt.
Leven met de dood – Uitvaartzorg Hoogvliet bestaat 5 jaar
Je zou bijna vergeten dat Edwin Smid, naast zijn voorzitterschap bij Gebiedscommissie Hoogvliet, ook een bevlogen ondernemer is. Sinds vijf jaar runt hij samen met vrouw Madeleine, zoon Vincent, dochter Simone en schoonzoon Stefan Uitvaartzorg Hoogvliet. Madeleine en Simone zijn beiden parttime kapster, daarnaast zijn zij gastvrouw tijdens uitvaarten. Vincent springt bij waar nodig en Stefan doet de ICT en marketing van het bedrijf. Edwin zelf is uitvaartleider, soms geholpen door goede vriendin en uitvaartleider Marianne.
Hoogvliet – Edwin zit inmiddels al 17 jaar in de Hoogvlietse politiek, maar toen 5 jaar geleden de deelgemeentes werden opgeven, is hij Uitvaartzorg Hoogvliet gestart. Voor die tijd begeleidde hij uitvaarten op vrijwillige basis. Op 30 januari bestaat hun bedrijf vijf jaar.
Edwin: “Ik heb nog geen dag spijt gehad, het is keihard werken met z’n allen en we missen nogal eens familiefeestjes, maar dat is het waard. We zijn gestart vanuit huis, maar inmiddels zit het bedrijf alweer 1,5 jaar naast metro Tussenwater. Heel fijn om hier mensen te ontvangen, overledenen te verzorgen en bureauwerk te doen. Op de dag van het jubileum doen wij gewoon gewoon, maar wij willen deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Wij zijn bezig met een boek over rouwverwerking, de werktitel is “Leven met de Dood”. Daarin komen ervaringen van nabestaanden, onze ervaringen als startende uitvaartondernemer en helende woorden. Het voorwoord publiceren we op Social Media op 30 januari. Daarnaast willen wij in het voorjaar een open dag houden. Mensen kunnen langs komen, alles bekijken en vragen stellen over ons vak of de dood in het algemeen.
Ik ben trots en dankbaar dat wij afgelopen jaar onze 160ste uitvaart hebben mogen begeleiden. Wij proberen anders te zijn dan andere uitvaartbedrijven door een persoonlijkere, rustige benadering, ontzorgen van nabestaanden en veel nazorg. Je krijgt in korte tijd best een hechte band met mensen als je hen helpt bij het organiseren van een afscheid van hun naaste.
We zien een trend waarbij rouwen om de overledene steeds vaker plaats maakt voor het vieren van zijn of haar leven. Dat heeft ook te maken met de vele culturen die in Nederland wonen. Wij willen meedenken om het patroon van een ‘standaard uitvaart’ doorbreken. Wij verwerken bijvoorbeeld graag rituelen in een afscheid, een manier om het loslaten te visualiseren. Zo werken wij met grafstrooisel waaraan nabestaanden hun eigen persoonlijke geur kunnen meegeven en dat zij zelf kunnen samenstellen uit bloemen en houtsnippers.
Ook hebben wij een houten kaarsenhouder met daarop een vlinder geschroefd, die tegelijk de knop van de kist is. Het kaarsje brand bij de kist, bij het sluiten hiervan wordt de vlinder losgeschroefd en op de kist geplaatst. De kaarsenhouder gaat met de nabestaanden mee naar huis en vormt zo een mooie herinnering”.
Edwin is medeorganisator van herdenkingsavonden en heeft twee uitvaartbeurzen georganiseerd. Zo helpt hij mensen de dood een plaatsje te geven in hun leven.